restauracje Kraków

By

Październik 17, 2017kulinariaNo comments

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie przyzwoicie popularne są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by później stwierdzić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak wyśmienitego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś szczególną tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie tworzą podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja i na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej różnorodności makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. W większości wypadków posiłki są długie, bo uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

Leave a Reply